Къде е Жалец и какво интересно има там?

жалец

Искате да сте Управител на бирен фонтан? Eлате в Жалец и  ще сте единственият човек в света с такава професия. Не, не се шегуваме. Има такава работа, и то много приятна.

Биреният фонтан

Малкото словенско градче е първото и единствено за сега с подобна туристическа атракция. Тя представлява цилиндрични форми, които излизат от земята и от тях можете да си сипвате сами бира. Лудата идея за изграждането на инсталацията се ражда в главата на президента на Туристическата асоциация в Жалец.  Биреният фонтан е напълно автоматизиран, със сложна технология и строги санитарни правила. Годишно предлага 27 вида пиво за дегустация, които се редуват през отделните месеци. Бирата се произвежда от хмел, отглеждан в полята около градчето. За това и растението се е превърнало в негов символ. Фонтанът, наричан от местните „Зеленото злато”, работи всеки ден от 10 сутринта до 9 вечерта.

Идея

Идеята на фонтана не е да се наливат туристите с бира, а  начин да се представят пред тях традициите на областта. Желаещите да опитат от няколкото вида бира, трябва да си закупят халба, снабдена с чип на дъното и според заплатената сума имат възможност да опитат от три до десет вида пиво. Обикновено срещу 8 евро ще си осигурите добра дегустация. Биреният фонтан не оставя безразличен нито един фен на бирата, дори скептиците биват очаровани.

Това, което правят словенцит, е нов вид туризъм и начинанието осигурява около 100 хиляди посетители на година, а градът оживява. За година се продават  около 30 хиляди литра бира. Всеки посетител на Жалец си осигурява незабравимо преживяване и чудесни емоции.

Други забележителности

В града има и Музей на бирата. Там можете да разгледате  постоянната изложба, която разказва за зараждането на пивоварството в района, за отглеждането на хмел и за най-добрите бирени терени. Екскурзиите в музея се провеждат на два езика: словенски и английски. В музейния магазин може да си купите сувенири за спомен.

Жалец е и приятно място за разходка, защото има живописен биопарк с няколко пещери, както и римски некропол.

Ако сме събудили любопитството ви и искате лично да видите Бирения фонтан, ще имате тази възможност през месеците април или май. Освен Жалец, ще посетим столицата Любляна, езерото Блед и пещерата Постойна яма.

Може да разгледате пълната програма с бутона отдолу:

Полезна ли е за вас тази статия? Споделете я, като натиснете някоя от иконките отдолу!