Ограничения за багажа, когато пътувате със самолет

кг

Най-вероятно все по-често предпочитате да пътувате със самолет по лични или служебни причини. Oсновната е наличието на различни превозвачи, предлагащи изгодни полети от България до много примамливи места.

Такъв тип пътуване безкрайно улеснява, но предизвиква много въпроси. Тук ще ви запознаем с този от тях, който и ние забелязваме, че ви затруднява най-често, а именно:

Какви са разрешените размери и килограми на багажа при полет със самолет.

Най-безпроблемно е пътуването с националните авиокомпании, които ви позволяват до 23 кг. чекиран багаж и до 10 кг. ръчен без да ви ограничават в една или две чанти. Естествено това има своята цена и не винаги можем да си я позволим.
В повечето случаи по-примамливи са нискобюджетните авиокомпании, които предлагат полет до желана дестинация на значително по-ниски цени. Не ви ли се струва, че има уловката? Естествено съкращението на цената предвещава и липси в качеството на услугата. Например не получавате храната на борда, полетът каца на далечно летище извън града, имате право на минимален багажа.

Пътувайки с нискотарифна авиокомпания,

вие си купувате билет за транспорт, но не и багаж. В цената на билета е включена една чанта – раница с размери 40 см./30 см./20 см. и толкова. За всичко останалото си доплащате. Възможностите са няколко:

>> до 23 кг. багаж за чекиране без ограничение в размера

>> до 10 кг. багаж за чекиране с размери 55 см./45 см./20 см.

>> до 10 кг. голям салонен багаж с размери 55 см./45 см./20 см., който взимате с вас на борда и така имате право на два багажа. Това също така ви дава предимство при качването в самолета (Priority)

Нашият съвет

е добре да обмислите колко багаж ще носите със себе си, в зависимост от сезона или повода ви за пътуване. Най-изгодно е да закупите допълнителен багаж при резервация и за самия полет. На по-късен етап цената рязко се покачва. А ако решите да платите за допълнителен багаж директно на летището при излитане – тогава цените са главоломни.
За съжаление все още никой не е „разконспирирал“ алгоритъма на самолетните превозвачи и на какъв принцип определят цените за допълнителен багаж. Понякога чекираният багаж (до 23 кг.) е с по-ниска цена от Priority качване на борда. Така че при резервация тествайте всички възможности и изберете най-добрата за вас!

Полезна ли е за вас тази статия? Споделете я, като натиснете някоя от иконките отдолу!