Виртуална разходка из … Тоскана (част 2)

виртуално

Продължаваме с част 2 на виртуалната ни разходка из Тоскана. Ако сте пропуснали първата, може да я видите тук.

Намирайки се в Тоскана, не бива да пропускаме и Сиена, една от перлите на Италия, която ни потапя в магията на Средновековието. Бляскава и вдъхновяваща, Сиена ни изненадва със своята великолепна Катедрала, която впечатлява с богато декорираната си фасада, площадът Кампо във формата на голяма раковина, с девет секции и още и още загадъчност и блясък. Жителите на града и до днес се гордеят с една традиция – надбягването с коне „Палио“. От векове до днес два пъти годишно това състезание се провежда на Пиаца Кампо и събира зрители от цял свят. А знаете ли, че в Сиена се е появила първата банка в Европа още през 15 век?

Има още едно място, което трябва да посетим, за да завършим представата си за Тоскана. Това именно е „Средновековният Манхатън“ или Сан Джиминяно. Малко градче, намиращо се на хълм над плодородна долина с лозя и малинови гори, заобиколено от крепостни стени. Разположен на пътя на поклонниците към Рим, градът става прочут и богат през Средновековието. Като израз на своята мощ и престиж, заможните фамилии издигали високи кули, които през 14-15 век достигнали 72. Днес са останали едва 14 от тях, но това дава прозвището на градчето.

Последната ни спирка е Флоренция.

Шедьовър на архитектурата, люлка на Ренесанса с безкрайни шедьоври на изкуството и исторически забележителности, родно място на една и две велики личности от различни епохи.
Градът има толкова впечатляващи места, че колкото и пъти да го посещавате, никога няма да сте сигурни, че сте го опознали напълно. И нашата цел не е такава. В рамките на няколкочасовата ни разходка виждаме прекрасните храмове „Санта Мария дей Фиоре“ и „Санта Кроче“, минаваме през площада на Сеньорията с Палацо Векио и фонтана на Нептун, къщата на Данте и бронзовата статуя на глигана /Il Porcellino/ на стария пазар. През емблематичния покрит мост „Понте Векио“ ще минем на другия бряг на река Арно, за да стигнем до двореца „Пити“. Градска легенда гласи, че по време на Втората световна война Германия не бомбардира никога Флоренция, защото градът бил любим на Хитлер. Истинате е, че неповторимата гледка на моста над река Арно би разубедила и най-жестокия човек да разрушава тази уникална красота.

Ех, размечтахме се! Сигурни сме, че скоро ще можем отново да пътуваме сигурни и спокойни, за да носим наслада на душата си и да създаваме спомени. А до тогава, може да разгледате снимки от екскурзията ни през 2019 г.:

Полезна ли е за вас тази статия? Споделете я, като натиснете някоя от иконките отдолу!