Виртуална разходка из … Прелестните езера на Италия (част 1)

Italy-Sirmione

Нашето виртуално пътешествие през май ще продължи с една любима дестинация. Разбира се, отново е в Италия.

Може би се чудите съществува ли Рай на Земята. Ако посетите Италианските езера, ще се убедите в това. Разположени в подножието на Алпите и красиво спускащи се към Паданската низина са десетки ледникови езера, които правят пейзажа на Северна Италия неповторим. Времето няма да стигне да посетим всяко от тях, затова ще ви заведем до най-известните, най-големите по площ и най-красивите шест. В следващите редове ще се запознаем с 2 от тях:

Прелестите на Лаго ди Гарда и Лаго д‘Изео

Лаго ди Гарда /Benacos/ е най-голямото /369 кв. км./, с топли води и много курорти, посещавано от туристи целогодишно. През езерото протича река със звучното име Минчо.

От всичките малки градчета по крайбрежието му, ще ви запознаем с две, които посещаваме по време на нашата екскурзия по този маршрут.

Сирмионе е уникално разположено градче – на тесен и дълъг полуостров в южната част на езерото. Със сигурност това е най-известният град на брега на Гарда. С богата история, датираща от дълбока древност, с тесни улички – пъстри и цветни, с много хотелчета, магазинчета за сувенири и най-вече с това, че е топ дестинация за сладолед. Семеен бизнес за много от местните с години е производството на „джелато“. Разнообразието от вкусове е огромно и задоволява и най-претенциозните. И в никакъв случай не си поръчвайте „гранде“, защото ще получите порция от килограм! Сирмионе ще ви впечатли също с автентичната крепост от 13 век „Рока Скалиджера“, паркове и плажове. Голямата Мария Калас е прекарала тук седем години от живота си.

Бардолино може да се приеме за лозарския регион на Гарда, макар че цялото крайбрежие е изпъстрено с лозя и маслинови гори. Около Бардолино обаче се произвежда най-много вино с едноименната марка. В района има повече от 70 винарни, а ежегодно в града се провежда Фестивал на виното. Затова трябва да си купите бутилка червено „Бардолино“, за да се убедите в неповторимия му вкус. Още много прекрасни места има по брега на езерото – Десенцано, Сало, Гардоне, Пескиера, Лазисе, но времето не стига да посетим всички от тях.

Изео /Lago d’Iseo/ е четвъртото езеро в класацията по площ /65 кв. км./, но не и по красота.

Разположено между известните в цял свят Гарда и Комо, то сякаш остава встрани от туристическия поток. Подхранва се от река Олио. В езерото се намира и най-големият населен езерен остров Монте Изола. На него постоянно живеят около 2 хил. души. През 2016 година творецът Кристо прави своята инсталация „Плаващи кейове“. Така двата бряга на езерото, както и островът са свързани за няколко седмици с трикилометрова пътека по вода. Централният град, със същото име Изео е с неповторим чар и заслужава да му отдадем внимание за около час.

Следващата ни статия ще е посветена на други две запомнящи се Италиански езера – Маджоре и Орта. Следете Блог-а ни или фейсбук страницата за подробности.

Полезна ли е за вас тази статия? Споделете я, като натиснете някоя от иконките отдолу!