Виртуална разходка из … Тоскана (част 1)

toskana

За всеки пътешественик настанаха трудни времена – да стоим затворени в домовете си, без възможност да посетим желаните дестинации. За това решихме да направим за вас „виртуална разходка” из областта Тоскана. Тя ще е копие и на реалната ни програма, която следваме по този маршрут. Така че – приятна обиколка 🙂

Тоскана е сърцето на Италия, олицетворение на всичко италианско, люлка на Ренесанса. Нашето пътуване обаче ще започне от Болоня, централният град на област Емилия Романя, може би не най-красивият, но един от най-дружелюбните градове на страната. Той ще ви омае не само с история и архитектура, с най-стария си Университет в Европа /от 1088 година/, но и с вкусната си кухня и чудесни вина. След като разгледаме пиаца Маджоре с фонтана на Нептун, посетим базиликата „Сан Петронио“ и „Аркигимназио“, снимаме се пред средновековните кули Гаризенда и Азинели, ще се отдадем на кулинарни изкушения. Многобройните малки улички в т.н. „Четириъгълник“ са пълни със заведения, които предлагат паста с прочутия сос „болонезе“, десетки видове сирена, както и мортадела от региона. Задължително трябва да опитате „пармиджано раджано“ гарнирано с чаша вино, местна марка – червено газирано „ламбруско“ или бяло „пиньолето“.

И заредени с емоции продължаваме към един от най-посещаваните и най-красиви региони в Италия – Тоскана. Съчетанието между красива природа и многобройни културни забележителности, го прави притегателен център за туристи от цял свят. И нашите скъпи клиенти предпочитат този маршрут всяка пролет. Тоскана опиянява с аромат на вино, пасторални пейзажи с хълмове, на които са накацали малки градчета с неповторима архитектура и лозя, лозя…. Нашето пътешествие не може да обхване цялото вълшебство на региона, затова посещаваме няколко места, но повярвайте – най-популярните. Отсядаме за няколко дни в СПА курорта Монтекатини Терме, на около 50 км. от столицата на Тоскана, Флоренция. Градчето е известно с минералните си извори и стария град, разположен на хълм – „Монтекатини Алто“. До него може да се стигне с фуникуляр, който функционира от края на 19 век.

На следващия ден поемаме към очарователното градче Лука, родно място на композиторите Луиджи Бокерини и Джакомо Пучини. Четири града в Италия могат да се похвалят, че са съхранили крепостните си стени от Средновековието, сред тях и Лука. Разглеждаме катедралата „Сан Мартино“ и църквата „Сан Микеле ин форо“, стигаме и до пиаца „Анфитеатро“, където можем да изпием по едно еспресо или капучино. Ще имаме време и да се изкачим на кулата „Гуиниджи“ със седемте дървета отгоре.

Недалече от Лука е може би най-известният град в Тоскана след Флоренция, а именно Пиза. Когато чуем Пиза, си представяме наклонената кула. Всъщност тя е построена в периода 11 – 13 век като камбанария на катедрлата Дуомо и е част от голям архитектурен ансамбъл, наречен и до днес „Кампо дей Мираколи“ /площад на чудесата/. Този площад включва също най-големият баптистерий в католическия свят и гробището „Кампосанто“ и е израз на могъществото на Пиза като морска република прес Средновековието. Изкачването на наклонената кула е екстремно изживяване, но който държи да го направи, ще има тази възможност.

Затаете дъх и очаквайте втората част на обиколката ни, която ще представи Сиена, Сан Джиминяно и Флоренция. През това време може да разгледате снимки от екскурзията ни през 2019 г.:

Полезна ли е за вас тази статия? Споделете я, като натиснете някоя от иконките отдолу!