Врънячка баня – новата топ дестинация в Сърбия

Ние вече бяхме там, ще ходим и отново. Врънячка баня е нова популярна дестинация за българските туристи. Градът впечатлява с минералните си извори и СПА комплекси. Но има много повече от това!

Врънячка баня се намира в Централна Сърбия. От юг, изток и запад е защитен от склоновете на планината Гоч.  На север се разпростира към долината на Западна Морава. Курортът ви предоставя възможност за един необикновен отдих. В непринудена обстановка ще имате възможност да се любувате на удивителни творения на природата, многовековни паркове, украсени с цветя и навсякъде спокойствие. Всичко, за което някога сте мечтали, се превръща в реалност.  Добре дошли!

История

Историята му започва в римско време, когато е открит първият извор. Но едва през 19 век се прави каптаж на два от минералните извори в района и започва строителство на вили и санаториуми. Още преди Балканските войни Врънячка баня се превръща в модерен курорт. Но истински разцвет добива след Първата световна война. До 1933 г. базата за настаняване се разширява и модернизира, правят се улици и паркове, водопровод и канализация. Каптирани са и други извори – „Топла вода“, „Йезеро“, „Снежник“ и „Слатина“. Водите им подпомагат лечението на множество заболявания като язва, гастрит, жлъчка, диабет, подагра. Курортът продължава да бъде любимо място за отдих на стотици хиляди посетители и през следващите десетилетия.

В наши дни

Ако се разходите из центъра на Врънячка баня, ще се очаровате от красивата архитектура. Аристократичните вили от времето на Обреновичите и Караджорджевичите умело се съчетават с големите хотели в съвременен стил. Забележителностите са многобройни, но ви съветваме да спрете на Моста на любовта и да изслушате трагичната история на сръбската учителка Надя и офицерът Рели, разиграла се през Първата световна война. Много млади влюбени и досега заключват катинарчета по перилата и хвърлят ключето във Врънячката река. Така вярват, че любовта им ще е вечна.

Курортът продължава да бъде домакин на много културни събития в Сърбия, известни като „Врънячки културни празници“. Сред тях са музикални, театрални и кинофестивали, изложби и прочутият Карнавал през юли.

Отидете във Врънячка баня дори за малко и никак няма да съжалявате, защото там има за всекиго по нещо.

Разгледайте една възможност за посещение ТУК.

Полезна ли е за вас тази статия? Споделете я, като натиснете някоя от иконките отдолу!