До острова на Афродита и още нещо….

Ковид-19 попречи на нашата група да замине за Кипър през миналата година. Но ние чакаме най-близкия удобен момент, за да отлетим натам. Ако не знаете много за този интересен остров и ви се струва непримамлива дестинация, прочетете!

Кипър

е изключително красив остров в източното Средиземноморие. Площта му е 9250 кв.км., а населението около 785 000 жители. Географски принадлежи на Азия, но от културна гледна точка винаги е бил част от Европа. Официалният език е гръцки, като втори официален език се приема английски. До 1960 г. е владение на Великобритания. Смята се, че Кипър е едно от местата с най-добрия климат на света. Зимата е кратка – само декември и януари. Периодът между март и декември предлага много слънце и високи температури. През цялото време може да плажувате. Ние за това предпочитаме да пътуваме през март. Но да не забравяме, че сме тръгнали на екскурзия, не на плаж! Докато на брега можете да откриете луксозни хотели и вили с басейни, във вътрешността на страната доминират главно живописни селца, запазили своята автентичност от векове.
На някои места брегът на острова е стръмен и скалист, но на други ще откриете красиви плажове. Те от своя страна могат да са каменисти или пясъчни. Някои са покрити с бял пясък, други с кафяв а трети със златист. Точно това огромно разнообразие, което предлага Кипър на своята малка територия, го прави толкова живописен и незабравим.
Островът е тих и лишен от сериозна престъпност. Настаняването и обслужването в местните хотели е на ниво, защото кипърци имат опит в туризма. Кухнята е разнообразна и богата – преобладават, естествено, морските храни. Във вътрешността се произвежда и добро вино. Усещането е определено за нещо познато и обстановката създава уют – все едно не сте излезли от Европа.
Най-големите градове на Кипър са Лимасол, Ларнака, столицата Никозия, Пафос и Кирения. На западния бряг е разположен Пафос, на юг е Лимасол, Ларнака е на югоизточния, а Кирения на северния бряг. Никозия не се намира край морето. Планирали сме да посетим всички от тях!

Кипър е наречен „Островът на Афродита“.

До самия морски бряг в района на Пафос, има скала. Когато вълните се сблъскат с нея, се получава морска пяна. Според легендата, точно от тази морска пяна е родена богинята на любовта – Афродита. Островът е пълен със забележителности, наследство от древните гърци.
Слънчев, спокоен и невероятно красив, Кипър е магнит за милиони туристи. Но има и една тъмна страница в историята му. През 1974 г. Турция нелегално окупира северната част на острова. Между Гръцки и Турски Кипър минава граница, охранявана от силите на ООН. Столицата Никозия е разделена на две части чрез маркировка.
Днес кипърци се опитват постепенно, чрез много толерантност, компромиси и деликатност да обединят отново това райско кътче. Това може би е възможно, но със сигурност ще бъде трудно.
Ако искате да научите още за Кипър – може да разгледате нашата програма и детайли за всеки град ТУК.

Полезна ли е за вас тази статия? Споделете я, като натиснете някоя от иконките отдолу!