Къде в България може да се пие най-качественото вино?

 „Във виното е истината“ – тази древноримска сентенция ни е добре позната. Но много преди римляните, древните траки са отглеждали лозя и произвеждали вино по нашите земи. Виното за тях не е било просто напитка, която успокоява душата и доставя удоволствие на сетивата.

То е имало ритуално и дори сакрално значение. С вино са посрещали хората, идващи на този свят и с вино са ги изпращали. Жреците са гадаели бъдещето като са хвърляли вино в огъня. А богът на виното – Дионис, е бил един от най-почитаните при траките. Традицията на лозарството и винопроизводството минава през векове и хилядолетия и стига до наши дни.

В България

България се слави сред ценителите по света със своите качествени вина. В който и регион на нашата страна да отидете, неминуемо ще попаднете на лозови масиви и винарски изби. Едно от тези места е районът на Сакар планина и Харманли. Там има много следи от тракийското наследство – могили, скални светилища, долмени, пещери и крепости. Още от тракийско и римско време територията е била известна с производство на хубаво вино. Това е един от регионите в България, в който лозарството се развива с най-бързи темпове. Наред с новите лозя, там се намират и едни от най-старите лозови масиви на Балканите. От сортовете емблематичен е мерло, успешно се отглеждат и други френски като сира, каберне фран и каберне совиньон, а от българските – тамянка, рубин и мавруд. Всяка трета бутилка вино у нас е направена от сакарско грозде.

За да се убедите колко вярно е казаното до тук, може да се включите във винения маршрут Via Diagonalis, наречен на един от основните римски пътища от древността. По този маршрут са винарните в Харманли, Коларово, Главан и още няколко. Винените турове са невероятно преживяване и ще ви доставят удоволствие и незабравими преживявания.

Ако искате идея за разходка, отлично обслужване и приятна компания – разгледайте нашето предложение ТУК

Полезна ли е за вас тази статия? Споделете я, като натиснете някоя от иконките отдолу!