От 1-ви февруари – нови облекчени мерки за влизане в Италия и в България

мерки

Бавно и славно държавите преосмислят и променят здравните изисквания за влизане в страните си. Ние доста сериозно следяхме една от тях – ИТАЛИЯ. И дочакахме!!!

От 1 февруари облекчават мерките  за влизане в любимата ни Италия.

Пътуващите от България до Италия ще е необходимо да представят САМО един от следните документи:

>>>COVID сертификат за завършен ваксинационен цикъл – трябва да са изминали 14 дни от получаването на последната доза. Сертификатът за влизане в Италия е валиден 6 /шест/ месеца от поставянето на последната доза, а не 9 /девет/ – както в други страни

>>>Сертификат за преболедуване, валиден 6 /шест/ месеца от оздравяването

>>>Отрицателен PCR тест (направен до 48 часа преди влизане в страната) ИЛИ бърз антигенен тест (направен до 24 часа преди влизане в страната).

При непредставяне на поне един от гореизброените документи, подлежите на 5-дневна карантина и тест след изтичането й.

Остава задължителна и предварителна онлайн регистрация на пътника (Passenger Locator Form). Електронният формуляр може да бъде попълнен на следния адрес: https://app.euplf.eu. Ние предлагаме това като допълнителна услуга и можем да го попълним вместо вас.

Продължават да са валидни и досега важащите правила за представяне на „подсилен зелен сертификат“ за заведения, градски транспорт и др.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

А в България:

От 1 февруари се облекчават и мерките  за влизане у нас.

https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2022/01/28/zapoved_vlizane_bg_28_01_2022.pdf  – линк към Заповедта на МЗ.

Пристигащи от държави от „червената“ зона се допускат у нас при представяне на валиден сертификат за ваксинация, преболедуване или за проведено изследване с PCR/ антигенен тест. Досега освен сертификат за ваксинация или преболедуване, пристигащите бяха задължени да представят и отрицателен резултат от PCR тест.

Граждани, които не представят нито един от посочените документи, се поставят под 10-дневна карантина. Тя може да бъде отменена, ако след повече от 72 часа след пристигането у нас, те покажат резултат от PCR или антигенен тест. Възможността за отмяна на карантината след антигенен тест също е нова, което е улеснение.

Изискванията за лицата, пристигащи от „зелена“ и „оранжева“ зона остават непроменени.

В списъка се въвежда „тъмночервена“ зона. Там попадат държавите с много висока заболеваемост. Идващите от „тъмночервената“ зона се допускат у нас при представяне на сертификат за ваксинация, преболедуване и едновременно с това отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в страната PCR изследване.

Тези, които притежават цифров COVID сертификат за ваксинация с бустерна доза или аналогичен документ, не е необходимо да представят отрицателен резултат от PCR тест.

 

Полезна ли е за вас тази статия? Споделете я, като натиснете някоя от иконките отдолу!