Крит – любов от първа среща

За остров Крит сме чували и знаем много – най-южният и най-големият гръцки остров, люлката на европейските цивилизации, средище на различни култури.  За любителите на природата може да добавим – красиви заливи, чудесни плажове, планини и екопътеки с много екстремни преживявания и живописни гледки. Не на последно място там ви очаква вкусна храна, приготвена с местни продукти  и приятелско отношение от страна на местните.

Остров Крит е всичко това, но и много повече.  Още когато пристигнете, той сякаш ви прегръща нежно и пленява сърцето ви. Така се случи с нас преди време и искаме да споделим впечатленията си.

В един топъл августовски ден, след около двучасов полет, кацнахме на летището в Ханя. Излизайки от Терминала, веднага усетихме приятния морски полъх. Сякаш по поръчка ни чакаха автобуси до града. Срещу няколко евро пристигнахме във втория по големина град на острова, който ни разкри своите прелести. Множество забележителности – крепост и голямо пристанище с фар, няколко прекрасни плажа, крайбрежна алея с чудесни заведения и храна за всеки вкус. Тя стана наше любимо място за разходка по залез.

На следващия ден решихме да посетим известния розов плаж. Пресякохме високите планини за да се потопим в топлите води на Елафониси. Докоснахме се до  места с непокътната природа, кръжащи в небето орли, обширни маслинови горички с дивите кози „кри-кри“, които не могат да се видят никъде другаде по света. Самият плаж е разположен срещу остров със същото име, до който може да се стигне, ходейки във водата. Единствено силният вятър и огромното количество хора на плажа развалят донякъде идилията.

Ретимно беше нашата цел за третия ден. Очарователно градче, тесни улички преплетени като лабиринт и отрупани с  цветя създават неповторима атмосфера. Магазинчета за сувенири, кафенета и таверни допълват пейзажа. На хълм над морето гордо стои Венецианска крепост, показваща величието на миналите от тук господари.

Последният ден от краткото ни пътешествие запълнихме с разходка из романтичните улички на Стария град на Ханя. Отдадохме се на пазаруване в малките магазинчета за кожени изделия – обувки, чанти, колани и всякакви красиви аксесоари от кожа. Полегнахме за последно на топлия пясък на плажа Неа Хора и късно вечерта отлетяхме с топлина в душите и прекрасни спомени.

Видяхме малко от Крит, но то беше достатъчно, за да ни плени завинаги и да ни накара да планираме следващото пътешествие до там.  Тогава ще посетим столицата Ираклио и Двореца на минойците – Кносос. Ще оживеят легендите за цар Минос, Тезей и Минотавъра в лабиринта. Така ще усетим величието на тази древна цивилизация. Ще отидем и до прочутия залив Балос, може би до някой планински връх….  Защото на Крит винаги има къде да отидете и какво да правите. А неговото очарование ще продължава да ви запленява.

Ако и вие искате да се потопите в известната неизвестност и да срещнете сърдечността на този чуден остров, елате с нас!

Полезна ли е за вас тази статия? Споделете я, като натиснете някоя от иконките отдолу!