Какво прави специално Баварския дворец Херенхимзее в Германия?

херенхимзее

Замъкът Херенхимзее носи магия и история в себе си. Съвсем накратко ще ви разкажем за историята му и кое го прави толкова специален. А ако решите да го посетите:

Езерото Химзее

Химзее е най-голямото езеро в област Бавария, Германия. В него се намират три острова Херенхимзее, Фрауенхимзее и Краутинзел, като най-известен от тях е о-в Херенхимзее. Той придобива световна популярност с това, че крал Лудвиг II издига там дворец през XIX-ти век, който е грандиозен, пищен и впечатляващ. Замъкът се казва Херенхимзее, а често го наричат Новия дворец. Лудвиг II е известен с това, че обича природата и уединението, издига много дворци по време на управлението си.

Какво прави Херенхимзее (Новия дворец) толкова специален?

Лудвиг II е впечатлен от Париж и строежите по времето на Луи XIV – Кралят слънце. Иска и той да остави следа след себе си и така решава, че Херенхимзее трябва да бъде построен по подобие на Версай, който остава в съзнанието му като истинско съвършенство. Това се превръща в една фикс идея, тъй като строежът почти разорява Лудвиг II. Дворецът Херенхимзее е най-скъпата му мечта и проектът поглъща сумата от над 16 милиона марки.

Дворецът е в стил Нео барок и някои го определят като съвършения проект – симетрично организиран комплекс, включващ изискани и красиви сгради, невероятен парк, великолепни фонтани и пъстроцветни розови градини.

Космополитната сграда има няколко отличителни черти – Огледалната зала, която е дори по-голяма от оригиналната във Версай. Също впечатляващи са кралското стълбище и кралската спалня. Друг интересен обект е и масата за хранене, която се издига от долния етаж със специален механизъм, за да може кралят да се храни в пълно уединение. В замъка има и музейна експозиция, посветена на Лудвиг II.

Кой е Старият дворец?

Езерото Химзее не ни изненадва само с прекрасния дворец Херенхимзее. Тук се намира и „Старият дворец“ – Августинският манастир в бароков стил. В него отсяда Лудвиг II, докато се строи двореца.

За съжаление Лудвиг II не успява приживе да види своето творение завършено, но голяма част от стаите и Огледалната зала са готови и той успява да се любува на красотата им.

Факти, история – сега разбирате защо избрахме да посетим именно това магическо място в края на ноември. Ако сме събудили любопитството ви:

Полезна ли е за вас тази статия? Споделете я, като натиснете някоя от иконките отдолу!