Египет – какво не знаем и какво да очакваме (част 1)

египет

Египет винаги е бил притегателно място за милиони туристи. Привлича най-вече с историческите си забележителности – пирамиди, гробници, многобройни артефакти от далечното минало на човечеството.

Напоследък българският турист преоткрива Египет заради достъпните цени на екскурзиите, които се предлагат, слабите здравни ограничения /единствените изисквания са да имате отрицателен ПСР тест на отиване и на връщане/ и факта, че е обявен за безрискова дестинация. Всичко това е валидно към текущия момент – април 2021 г.

Но тръгвайки натам, идват и многото въпросителни:

 1. Какво да изберем – екскурзия или почивка?
 2. На какъв хотел да се спрем сред безкрайните предложения?
 3. Каква валута да носим?
 4. На какви екскурзии да се запишем допълнително?

Можем да направим дълъг списък от въпроси, които затормозяват съзнанието ви. За това ще се опитаме да отговорим кратко, но изчерпателно и ще ви дадем някои съвети.

Египет
Египет

1. Агенциите предлагат различни варианти за посещение на Египет, според вашите индивидуални предпочитания.

  • Ако обичате Ол Инклузив почивка на море, изберете пътуване до Хургада и ще получите пълен релакс в някой от комплексите на Червено море. Няма да мислите за нищо, освен да се наслаждавате на безбрежната морска шир.
  • Ако обаче сте заклети пътешественици, искате непременно да видите ВСИЧКО от Древен Египет, трябва да се запишете на програма „Египет от А до Я“ с луксозен круиз по Нил. Не очаквайте почивка, но сетивата ви ще се напълнят с впечатления и усещания. Ще получите повече, отколкото сте очаквали.
  • Да не забравяме и тези от вас, които предпочитат да съчетаят почивката с разглеждане на забележителности. За вас е програмата „Перлите на Египет – Кайро и Хургада“. Минавате за ден през пирамидите и Египетския музей и имате заслужена почивка на Червено море в следващите дни. Ако по някое време ви доскучае, може да се запишете на екскурзия до Луксор и Карнак, за да видите гробниците и храмовете на фараоните.

2. Изборът на курорт и хотел изцяло зависи от вашите предпочитания и вкус. Естествено Хургада е най-популярното място за настанаване.

  • За изисканите и претенциозни туристи препоръчваме хотели от веригата Jaz – Casa del Mar, Aquamarine, Makadina.
  • Подходящ за млади и влюбени двойки е хотел Albatros Citadel. Ненадминат по лукс и комфорт е и хотел Steigenberger Al Dau в оживения район Машка.
  • За семейства с деца подходящи са хотелите от верига Hawaii, които са с аквапаркове. Имайте предвид, че те са на север от град Хургада и наоколо няма възможност за разходки.
  • Тези от вас, които предпочитат бюджетни хотели, но на комуникативно място, нека да се спрат на Swiss Inn, Samra Bay, Jasmine Palace, Desert Rose Hurgada Long Beach и още подобни.

Шарм Ел Шейх е курорт в североизточната част на Червено море, на залива Акаба. Там хотелите са от същите вериги и ценови категории. Любителите на коралови рифове ще бъдат удовлетворени от района на Хургада, но в Шарм ще бъдат възхитени.

Египет Хургада
Египет

3. Много важно е да знаете, че в Египет щатският долар е по-ценен от собствената валута на държавата /египетски паунд/. Имайте предвид, че в страната се приемат само долари, отпечатани след 2009 г. Ако вашите са по-стари, нищо не може да накара местните да ги вземат. Евро не препоръчваме да носите, приравняват го към долара и всъщност ще сте на загуба така.

4. Допълнителните екскурзии са част от емоцията на всяко пътуване. Предлагат ги в изобилие. Намирайки се на почивка в Хургада, може да отделите един цял ден за екскурзия до Луксор. Вълнуващи преживявания ще имате и на сафари в пустинята или на Райския остров.

В следващата статия ще ви разкажем подробности за допълнителни екскурзии и кое си заслужава. Както и ще дадем съвети, които не винаги може да научите сами.

Полезна ли е за вас тази статия? Споделете я, като натиснете някоя от иконките отдолу!