5 причини да посетите Плитвички езера в Хърватска

плитвички езера

Плитвички езера (Plitvička jezera) са група езера в областта Лика в централната част на Хърватия. През 1949 г. са обявени с района за национален парк. Няма да ви казваме неща, които вече знаете и сте прочели. По-скоро ще ви насочим защо езерата са толкова специални и всеки, който ги е посетил, си казва „Ще дойда пак!“:

1. Лесен транспортен достъп – голяма част от пътя е магистрала

Хърватия е страна с отлична инфраструктура. От района на Плитвички езера може да се придвижвате до всяка друга точка без проблем. Районът гарантира необходимите условия за приятно прекарване на туристите – от магазини и заведения до най-различни атракции за малки и големи. В близост са разположени приятни и комфортни хотели и вили.

2. Тюркоазени води

Може да звучи банално, НО Е ИСТИНА! Зеленината е свежа и в различни нюанси, а водата мистично тюркоазена, бистра и чиста. Взирайки се в езерата, може да видите плуващи рибки и други езерни обитатели. Повечето посетители са запленени от различните цветове на водата. Всъщност този ефект се получава в зависимост от слънчевата светлина и как тя се отразява в повърхността. Всичко това прави Плитвичките езера да изглеждат като място, излязло от приказките.

3. Лесен преход за всички, Придвижване пеш, с влакче и с корабче

Плитвичките езера се намират в най-стария природен парк на територията не само на Хърватия, но и на цяла Югоизточна Европа. Днес този природен парк се разширява все повече и става все по-хубав и привлекателен за туристи от цял свят. За да разгледате обстойно езерата и околността, паркът предлага разходка с корабче или влакче, като те са включени в цената на входния билет. Лодките са на 30 минути, влакчето – на 15 мин. в летния сезон. Така че със сигурност трябва да се възползвате!

4. Идеално за фотографи

Тук всяко едно място и кътче е изваяно от природата като за снимка. От самите Плитвички езера и техните каскади от водопади до красивата природа наоколо. Девствени кътчета и мистериозни пещери – дори да не сте хващали фотоапарат досега, със сигурност тук ще имате възможност да си направите повече от страхотни снимки за спомен.

5. Очарование за любителите на водопади

Всяко едно от Плитвичките езера е осеяно с красиви водопади. Невероятните каскади тук ще спрат дъха ви и ще ви помогнат да почувствате в пълна степен силата и енергията на заобикалящата ви природа.

Реални и любителски снимки (някои са направени с телефон) на наши туристи от този маршрут, може да разгледате на фейсбук страницата ни ТУК:

Изгодна възможност да посетите този природен феномен ТУК:

Полезна ли е за вас тази статия? Споделете я, като натиснете някоя от иконките отдолу!