„Знаете ли, че …?” – Подалпийските Италиански езера

„Знаете ли, че …?” – Подалпийските Италиански езера

Скъпи пътешественици,

В следващите редове ще ви разкрием интересни и любопитни факти за една наша любима дестинация – Италия. По-конкретно това са едни от най-големите й богатства и красоти – Подалпийските езера.

  1. В Северна Италия има девет красиви ледникови езера. Най-големите са Лаго ди Гарда (370 кв.км), Лаго Маджоре (212.5 кв.км), Лаго ди Комо (146 кв.км). Следват ги Лаго д‘Изео (65,3 кв.км), Лаго ди Лугано (48,7 кв.км), Лаго д‘Орта (18,3 кв. км). Не на последно място по красота са иниатюрните Лаго ди Варезе, Лаго ди Монате, Лаго ди Мергоцо.
  2. Всички тези езера са сгушени в полите на Алпите и придават неповторим чар на тази част от страната. Образували са се преди десетки хиляди години в резултат от топенето на ледовете след последната ледникова епоха. Затова са тесни и дълги, вертикално разположени в посока север – юг.
  3. Крайбрежията на повечето езера са заселени още в древността с малки рибарски селища, които през XIX – XX век се превръщат в известни курорти.
  4. Днешните имена на езерата са били коренно различни допреди 150-200 години, например Вербано е другото име на Лаго Маджоре, Ларио – Комо, Бенакус пък е било старото име на Гарда. Впоследствие взимат името на основното селище по бреговете му.
  5. Сред езерата Маджоре и Орта има естествени острови, които са били заселени също в древни времена. В Лаго Маджоре те са три на брой, като двата от тях – Изола Белла и Изола Мадре и до днес принадлежат на потомците на аристократичната фамилия Боромео. А островчето на Орта се нарича Сан Джулио и там още през IV век се е появил манастир, съществуващ и до днес.
  6. В миналото, а и днес, много известни и богати хора се прехласват по прелестите на северноиталианските езера и си купуват къщи. Те отсядат за кратко или по-дълго време. Фаворит в това отношение е езерото Комо, в чиито китни селища може да срещнете куп популярни личности.
  7. Големият наш поет Пенчо Славейков умира в градчето Брунате, в планината над езерото Комо. Сега там има паметник на прокудения от родината ни талант, пророчески заявил „Дано Бог даде тук да доживея последните си дни“.

Ако статията ви е харесала, разгледайте ТОВА ПРЕДЛОЖЕНИЕ.