Рим – какво да очакваме, когато отидем там?

рим

Рим – вечният и могъщ град, винаги има с какво да ви изненада!

Това е град, който ви позволява да го посетите по всяко време на годината. Затова не се колебайте, ако имате няколко свободни дни през лятото – се втурнете в приключението РИМ.

Още с пристигането си сякаш попадате в различен свят! Сгушен сред величествено извисяващи се пинии, покрай двата бряга на р. Тибър, градът моментално ви грабва. Опитвате се да си спомните от учебниците по история за неговите седем хълма – Палатин, Капитолий, Целий, Авентин, Есквилин, Квиринал, Виминал. Бихте обиколите всичко, но не бъдете максималисти – не е възможно да се случи само с едно посещение на Рим.

Имаме план!

  • Съвет: Понеже е пренаселен и претъпкан с туристи град, най-добре е да се придвижвате с метро. Римското метро е лесно за използване и има само две линии засега – червена А и синя В. Те се засичат на  станция Термини, която е и голяма гара. Цената за единичен билет, валиден до 90 мин за целия градски транспорт, е 1.50 евро.
  • Ако сте за първи път в Рим е важно да видите основните забележителности от Античността, Средновековието и по-новите, затова разпределете така разходката си. Един ден отделете на античен Рим с Колизеума, Палатинския хълм и форумите, като завършите с Капитолия и Пантеона. На втория ден се отдайте на чудните ренесансово-барокови площади на Рим с още по-прекрасни фонтани: пиаца Навона, фонтана Ди Треви, пиаца Испания и завършете обиколката си на пиаца дел Пополо. Ден трети посветете на най-малката държава в света – Ватикана с базиликата Свети Петър, крепостта Сант Анджело и най-богатите музеи, които някъде сте посетили.
  • И когато сте изпълнили програмата на максимум, идва време за безцелно обикаляне из улиците на Вечния град, където всяка сграда и ъгъл ще ви напомнят за минало величие и настоящо великолепие. Съвет: Хапнете вкусна паста или пица, изпийте чаша вино или пък капучино/макиато.

Любопитно

Рим има и български следи, освен познатата ни ужасяваща история с атентата срещу папа Йоан Павел II. през 1981 г. Изкачете се на хълма Джаниколо и там, сред бюстовете на гарибалдийците, ще познаете нашия капитан Петко Войвода и ще потръпнете от гордост и възхита. Ако пък не успеете да се преборите с огромните опашки за билети за Колизеума, отидете до намиращата се наблизо базилика „Сан Клементе“. Там ще може да се поклоните на гроба на Кирил и отново гордост да изпълни душата ви.

Е, събудихме ли желанието ви да посетите тази ТОП дестинацията? Ако е така – вижте следващите възможности:

Екипът на Прея Травел