Как ще се пътува в чужбина това лято?

чужбина

Повече от година живеем в условията на КОВИД пандемия. Промениха се ежедневието и навиците ни. Свободното придвижване (т.е. пътуване с цел удоволствие)  вече е възможно, но със съответните изисквания на локално ниво. Ние хората сме така устроени – обичаме да пътуваме, да опознаваме нови места и да се срещаме различни хора.

Всичко, което ще опишем в следващите редове, е валидно към днешна дата 27.04.2021 г., като в тази динамична ситуация може да има разлики в по-късен период. Текстът се базира на достоверна информация от Министерство на Здравеопазването, издадени наредби и други нормативни документи.

Какво трябва да знаем за новата реалност:

  1. Пътуването в чужбина през 2021 година ще е трудно, но не и невъзможно. Всяка държава по света има своите изисквания и ако планирате екскурзии и почивки, трябва да се съобразите с тях. Вашият личен туроператор знае най-добре кои са актуалните изисквания и ще ви предупреди за всички мерки!
  2. Повечето държави в световен мащаб имат сходни условия за влизане на тяхна територия, като тези в ЕС дори често се припокриват. Можем да ги обобщим така:

* минавате граници свободно с ваксинационен сертификат/паспорт. Така ще може да посещавате Гърция, Хърватия и още доста държави в Европа.
* ако не сте ваксинирани, но сте преболедували КОВИД в последните шест месеца и можете да докажете това с документ, също спокойно ще пътувате из някои страни в Европа и по света.
* тези от вас, които не са боледували, нито са ваксинирани, ще трябва да си правят ПСР /или антигенен/ тест, за да посетят повечето места, които са планували
* има около 13 страни в света (сред тях нашите съседки Северна Македония и Сърбия), които нямат изисквания за каквото и да било при минаване на границите им. Има обаче и такива, които ще ви търсят задължителен отрицателен ПСР, независимо дали сте боледували или сте ваксинирани – Египет, Тунис, Русия и др.
* все още при влизане в някои държави за български граждани има задължителна карантина, но това по всяка вероятност ще отпадне до лятото на 2021

  1. Завръщането в България към настоящия момент също изисква да покажете документ за ваксина/ преболедуване или да си направите ПСР/ антигенен тест в рамките на 24 часа след пристигането си. В противен случай ще бъдете поставени под 10-дневна карантина от РЗИ.
Полезна ли е за вас тази статия? Споделете я, като натиснете някоя от иконките отдолу!