Мароко – какво да очакваме, когато отидем там?

мароко

Кралство Мароко е държава в Северозападна Африка. Покрай Атлантическия океан има дълга крайбрежна ивица, която през Гибралтарския проток достига до Средиземно море.
Да – история, география, климат, икономика, държавно устройство – всичко това може прочетете в интернет, в пътеводителя или да изгледате някоя образователна програма. Нашата цел е да ви разкажем за МАРОКО през погледа на туристите, които забелязват, усещат и запомнят съвсем различни неща от това, което пише в програмите.

„Мароко е една от най-толерантните мюсюлмански държави (по-точно кралство) в света”

Това може да чуете от местните екскурзоводи. ДА – така е. Мароканците са много любопитни и се интересуват от други култури и религии – само информативно, разбира се.

Почти всеки мароканец има снимка на краля в дома си или в магазина си

Вярно е! И ако мислите, че само се „превъзнасят”, сте в грешка. Кралят на Мароко Мохамед VI управлява от 1999 г. и е направил наистина сериозни промени в социална и икономическа посока. Въвежда промени в законите – жените имат право да гласуват, забранени са браковете на лица под 18 г.

Медината (Старият град) в градовете е най-представителното място

Да, ама не точно. Медината съхранява в пределите си бита и културата на древните жители на Мароко – красотата на занаятите, автентичността на малките тесни улички и китни магазинчета. Но също така впечатление прави хаосът и не до толкова чистите и подредени улици. Сблъсъкът на чувства и емоции избледнява във времето. В съзнанието остават красиви гледки, усмивките на местните и спомен за вкуса на страхотните „кактусово плодове”.

Камилите плюят и хапят

Нищо такова! Камилите са спокойни и възпитани животни, слушат единствено своя „бербер” и изпълняват всяка команда. Изненадата е, че като всяко животно те издават специфични звуци – сякаш искат да си говорят с вас 🙂

Чаша вино за вечеря?

Алкохолът е строго забранен и се намира трудно. В ресторанта на хотела е възможно да се насладите на чаша квалитетно вино или да отпиете глъдка ледена бира до басейна. В града и магазините обаче алкохол не се продава. В моловете има отделен магазин за алкохол, скрит от погледите на местните, където бихте могли да си купите всякакъв вид местен и вносен алкохол.

Има още много любопитни факти и интересни неща, които да споделим с вас – заповядайте на чаша кафе в нашия офис.

Ако Мароко е блян за вас – разгледайте програмите за 2019 г.

Може и вие да сте там!