5 начина да се предпазите от фалшиви туристически фирми

начина

В България има регистрирани около 4000 туроператори и туристически агенти. Учудващо, нали?! Всички те са лицензирани и законово-регламентирани да осъществяват туристическа дейност. Има и много фалшиви фирми, а дори и хора без регистрирани фирми, които подвеждат туристи с евтини екскурзии, а всъщност това е измама.

Ето за това е добре да следвате тези 5 стъпки (или някои от тях), за да се предпазите от фалшиви туристически фирми.

1. Име на фирмата

Това е най-важното нещо, дори когато ваш приятел ви е препоръчал конкретна фирма. Няма значение дали е голяма или малка, известна или не толкова популярна – винаги питайте как се казва. Дори да се възползвате от сайтове за намаление или да запазвате пътуването си през онлайн платформа – преди да направите резервация, се поинтересувайте с коя агенция ще пътувате.

2. Проучване

Приемаме, че вече знаете името на фирмата. Сега е моментът да я проучите. Министерство на туризма води Регистър на регистрираните туроператори и туристически агенти. Там по име или град може да проверите дали фирмата има лиценз (разбира се трябва да знаете точното наименование и как се изписва на български).

Всеки или почти всеки туроператор има  корпоративен сайт. На него може да намерите информация за компанията, адрес и телефон. В сайта най-вероятно ще откриете и екскурзията, на която мислите да се запишете, както и много други предложения.

И да не забравяме силата на социалните мрежиФейсбук например. Там във всяка страница на фирма има поле с ОТЗИВИ, където може да намерите коментари за компанията. В социалните мрежи безспорно има свобода на словото, така че ще откриете обективни мнения.

3. Лична среща

Знаете коя е фирмата, проучили сте я добре – нашият съвет е да отидете на място в офиса. Всяка действаща и сериозна фирма има офис. Там ще се срещнете с персонала, а може и с Управителя. Ще може да разпитате за детайли и всичко важно за вас. Може да поискате разпечатка на програмата или брошура.

4. Плащания

Резервациите се осъществяват с плащане на депозит. Най-често това става по два начина – в брой на място в офиса или по банка. Компаниите (независимо дали са туристически или не) трябва да имат регистрирани фирмени банкови сметки. Това означава, че титуляр на сметката е името на фирмата. Не е редно да превеждате пари по лична сметка, дори да е на Управителя.

5. Цената определя качеството

Доста банално звучи, но е вярно! Много хора се подвеждат по ниски цени за екскурзии, но понякога това означава по-нисък клас хотел, лошо обслужване по време на пътуването, твърде много доплащания на място за други услуги.

Когато си харесате пътуване и сравнявате цената – приемливата разлика е 10-15%. Причина за това може да е категория на хотел, включени вечери, входни такси за обекти или други услуги. Ако разликата в цената е повече от 30%, това вече е съмнително и може да сте попаднали на измамник.

А сега експериментирайте и проверете нас!

Статията беше ли полезна за вас? Ако е така – споделете я, като натиснете иконките отдолу: